Opleiding

Om erkend gastouder te kunnen blijven, maar ook om mijzelf blijvend verder te ontwikkelen, volg ik regelmatig trainingen, workshops en lezingen. Hieronder vind je een overzicht. Heb je vragen over een opleiding dan hoor ik het graag.

Baby en kind gebaren: Met babygebaren ondersteun je als gastouder de gesproken taal door middel van gebaren op een speelse manier. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert, maar ook dat gebarende kinderen, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben op niet gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken. Ik gebruik babygebaren op spelenderwijze bijvoorbeeld tijdens het zingen van liedjes.

Inzicht in autisme Bij Frans Coolen het ik de training Inzicht in Autisme en de training Autisme verklaren en ervaren gevolgd. Hierdoor weet ik nu nog beter wat autisme inhoud voor het kind en de omgeving. Hoe het zich kenmerkt, en welke impact dit heeft op de ouders. ‘Hoe kun je in de kinderopvang het beste omgaan met het gedrag van een kind met autisme?’ waar vooral ook het “waarom” achter het gedrag.

Communicatie Als je andere vragen stelt, krijg je ook andere antwoorden. Dat was de titel van de lezing gegeven door Truus Ordelmans. Een inspirerende lezing om je bewust te worden van de verschillende voorkeuren van communicatie. En als je dat weet, kun je ook andere vragen stellen. Dagelijks maak ik nog gebruik van een aantal concrete tips.

EHBO bij kinderen Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, zeker bij kinderen. Daarom heb ik een diploma EHBO bij kinderen, en volg ik daar eenmaal in de 2 jaar een uitgebreide herhaling. Op de cursus EHBO bij kinderen leer je wat je kunt doen om ongelukken te voorkomen of wat je moet doen als er toch iets gebeurt.

Erkend leerbedrijf Ik ben ook geregistreerd als erkend leerbedrijf. Dit betekend dat ik erkend stagebegeleider ben voor leerlingen van ROC’s en voor korte stages van VMBO studenten. Bij mijn opvang zal er dan ook af en toe ook een stagiaire zijn. Mijn ervaring is dat de kinderen dit erg leuk vinden en natuurlijk de stagiaire zelf ook. Door het begeleiden van stagiaires kan ik mijn kennis en enthousiasme over de kinderopvang overdragen naar jonge meiden die straks ook in de kinderopvang gaan werken. Een aantal jaren geleden heb ik hiervoor ook een uitgebreide training gevolgd samen met een aantal collega gastouders.

Opleiding